Maria V. Snyder: Poison Study (Méregtan)


Cím: Poison Study
Szerző: Maria V. Snyder
Sorozat: Study #1
Kategória: fantasy romantikus, young adult
Kiadó: Mira
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 416
 Fülszöveg: "About to be executed for murder, Yelena is offered an extraordinary reprieve. She'll eat the best meals, have rooms in the palace—and risk assassination by anyone trying to kill the Commander of Ixia. And so Yelena chooses to become a food taster. But the chief of security, leaving nothing to chance, deliberately feeds her Butterfly's Dust—and only by appearing for her daily antidote will she delay an agonizing death from the poison. As Yelena tries to escape her new dilemma, disasters keep mounting. Rebels plot to seize Ixia and Yelena develops magical powers she can't control. Her life is threatened again and choices must be made. But this time the outcomes aren't so clear..."



Yelena gyilkosságot követett el, ezért pedig Ixiában akasztás jár. Ő lenne a soron következő, amikor ajánlatot kap, hogy a Parancsnok étel előkóstolója legyen, megúszhatja a halált - egyelőre. A lány elfogadja az ajánlatot. Valek, aki a Parancsnok megbízottja, kiképzi a lányt a mérgek felismerésére. Yelena nem szökhet el, különben a Butterfly's Dust nevű méreg megölné két napon belül, aminek az ellenszere Valeknál van és mindennap meg kell kapnia.  
Kicsit bajban vagyok ezzel a könyvvel. Amikor belekezdtem az olvasásba, az jutott eszembe, na végre egy nagyon jó könyv jól megírva...Aztán ahogy haladtam, már egyre kevésbé tetszett.
Maga a világfelépítés csillagos ötös, ami számomra nagyon lehúzta a könyvet, az a karakterek kidolgozása volt. A lány, aki megölt egy embert bekerül a személyzetbe, ahol úgy beszélgetnek vele, mintha ártatlan lenne, sőt még hódolója is akad. Persze vannak akik az életére akarnak törni, de szerencsére ott van Valek aki mindig előjön a semmiből és megmenti őt. Sőt, ha kell egyszerre 4 embert is leszerel egymaga. Valek karakterével az a bajom, hogy szinte egy félistennek van ábrázolva, mindenkitől sokkal jobb, erősebb és okosabb. A többi szereplő az ő képességeihez képest átlag alatti. A szerelmi szál, szerintem egy gyenge közepes, mert már előre meglehetett jósolni, hogy mikor és kivel fog összegabalyodni. 
Lehet, hogy ez azért van, mert már túl vagyok néhány hasonló kategóriájú könyvön, így már szinte sablonszerű ez a dolog.
Yelena az elején nagyon szimpatikus volt, aztán jött a Valek effektus, ami elrontotta az egészet. 
Sajnos a könyvben nem sikerült számomra különleges, szerethető karaktert találnom.


Everyone makes choices in life. Some bad, some good. It's called living, and if you want to bow out, then go right ahead. But don't do it halfway. Don't linger in whiner's limbo.


A narráció csakúgy, mint az egész könyv, az elején volt a legélvezhetőbb. A szerző leírásai tetszettek, sikerült beleélnem magam a történetbe. A könyv legnagyobb erőssége talán az, hogy fordulatos, mindig történik valami ami felkelti az olvasó figyelmét. Ezért is van az, hogy hiába a gyenge karakterfelépítés, a könyvet sikerült két nap alatt elolvasnom, mert kíváncsi voltam mi fog történni egy-egy fordulat után.

Összességében nagyon sajnálom, hogy a jó kezdésből ekkora mélyrepülés lett és hogy ebből a nagyszerű alapötletből nem sikerült jobbat kihozni. A karakterek agyoncsapták az egészet. Kár érte.


Ez a könyv egy triológia része, külföldön már megjelent az összes. Jó hír, hogy a Könyvmolyképző Kiadó által magyarul is megjelenik Méregtan címmel, várhatóan szeptember közepén.

 Kedvenc karakter(ek): -
 Tetszett: a világfelépítés, a fordulatok
 Nem tetszett: a karakterek
♥♥♥
5/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése