Sarah J. Maas: Crown of Midnight (Éjkorona)


Cím: Crown of Midnight
Szerző: Sarah J. Maas
Sorozat: Throne of Glass (Üvegtrón) #2
Kategória: romantikus, ya, fantasy
Kiadó: Bloomsbury 
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 420
 Fülszöveg: "Assassin Celaena Sardothien won a brutal contest to become his Champion. Yet Celaena is far from loyal to the crown. She hides her secret vigilantly; she knows that the man she serves is bent on evil.
Keeping up the deadly charade becomes increasingly difficult when Celaena realizes she is not the only one seeking justice. As she tries to untangle the mysteries buried deep within the glass castle, her closest relationships suffer. It seems no one is above questioning her allegiances—not the Crown Prince Dorian; not Chaol, the Captain of the Guard; not even her best friend, Nehemia, a foreign princess with a rebel heart.
Then one terrible night, the secrets they have all been keeping lead to an unspeakable tragedy. As Celaena's world shatters, she will be forced to give up the very thing most precious to her and decide once and for all where her true loyalties lie...and whom she is ultimately willing to fight for."

A Crown of Midnight (Éjkorona) a már magyarul is megjelent Throne of Glass (Üvegtrón) című könyvnek a folytatása. De még milyen folytatása! Az első is tetszett, de ez a kötet még sokkal jobb lett.
A könyv kevéssel az első befejezte után játszódik. Celaena lett a király bajnoka, így teljesítenie kell a rábízott feladatokat: levadászni a király által kijelölt személyeket. A lány tudja, hogy az uralkodó gonosz ember, ezért nem túl hűséges a koronához. Miközben próbálja kibogozni a rejtélyeket, egy éjszaka szörnyű tragédia következik be, ami a feje tetejére állít mindent.

Erről a könyvről nehéz bármi rosszat is mondani. Méltó folytatása az előzőnek, az egyszer biztos. A leírások és ábrázolások ugyanolyan szuperek, mint ahogyan azt már megszokhattuk az írónőtől, de izgalomban, fordulatokban messze lekörözi elődjét. A romantikus szál is jobban előtérbe került, ezzel kapcsolatban van egy jó hírem azoknak, akik nem szerették a  szerelmi háromszöget: Celaena végre választott (és jól). Személy szerint én imádtam ezeket a részeket, mert éppen annyi volt belőle, amennyi még élvezhető, megmosolyogtató és nem egy nyáltenger az egész könyv. Szerencsére egyik szereplő sem az a "majdmeghalokannyiraszeretlek" típus.
A karakterek mindegyikének van valamilyen titka és ezek közül a titkok közül néhánynak igen súlyos következménye lett, ami elszomorított, de utólag nem bánom, mert ez a tragédia vezetett el ahhoz, hogy láthassuk Celaena igazi, orvadász énjét. Olvastam, hogy sokan igazságtalannak tartják a lány döntéseit, de ha a belegondolok az ő helyzetébe, akkor nem biztos, hogy abban a pillanatban én tisztán tudnék gondolkodni, valószínűleg elvakítana a düh. Csak az idő gyógyíthatja be az ilyen sebeket. 
Végre választ kapunk arra is, hogy Celaena miért erősebb és gyorsabb másoknál, aminek én kifejezetten örültem, mert az első részben már azt hittem ő is az a szokványos tökéletes külsejű és fizikumú főhősnő.
Örültem, hogy a Dorian, a koronaherceg nem olyan tenyérbemászó, mint az első részben, önmagával kapcsolatban egy fontos dologra jön rá. Nehemia, a lázadó hercegnő a kedvenc karakterem az egész sorozatból. Egy ilyen emberrel a való életben is szívesen találkoznék. Chaol, az őrök kapitánya a második legszimpatikusabb karakter, de sikerült egy olyan hülye döntést meghoznia, amit nem is értettem, hogy miért tette, anélkül, hogy megbeszélte volna az illetékes személlyel, így visszafelé sült el a szándéka. 

Összességében azt kell mondjam nagyon tetszett a Crown Of Midnight, az akciókkal, fordulatokkal és karakterekkel megvett magának az egész történet. Akinek tetszett az első kötet, az garantáltan nem fog ebben sem csalódni.

5/5

Update: A Könyvmolyképző Kiadó szeptemberben kiadja az Elit Team keretében Sarah J. Maas: Éjkorona címen! Az országos megjelenés októberben várható. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése